Βαφιάς Άρης

Βαφιάς Άρης

Ο Άρης Βαφιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και κατάγεται από θεατρική οικογένει’α.

Αριστούχος της Ανώτερης Ιδι’ωτικής Σχολής Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στην Αγωγή του Προφορικού Λόγου και της Φωνής στο Royal Central School of Speech & Drama-University of London (CSSD-1991).

Μέρος της δι’ατριβής του αποτέλεσαν οι μελέτες: «From Lungs Τo Larynx-The Anatomical & Physiological Aspects Οf Phonation», «Speech & Voice in Relation To Ancient Greek Drama» και «English With Greek Accent-A Phonetic Analysis Approach».

Mέλος της British Voice Association, ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη διδασκαλία του Προφορικού Λόγου και της Φωνής.

Καθηγητής με πολυετή διδακτική ε'μπειρία στο χώρο των Δραματικών, Δημοσιογραφικών και Παιδαγωγικών Σχολών, τόσο στην Ελλάδα: Θεατρικό Εργαστήρι Κώστα Καζάκου (1995), Δραματικές Σχολές Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας (Γιώργου Κιμούλη, 1995-1997), Αθηνών (Γιώργου Θεοδοσιάδη, 1997-2002), Ρά'μπα (2002-2003), Νέου Ελληνικού Θεάτρου (Γ. Αρμένη, 2004- 2018), Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Ομίλου-ΙΕΚ ΑΚΜΗ (Τμήματα Δημοσιογραφίας Ε'ντύπων & Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας, Ραδιοφωνικών Παραγωγών, Παιδαγωγικό, Διερμηνείας-Μετάφρασης) (1992-1994), όσο και στο εξωτερικό: Rose Bruford College of Speech & Drama (Κεντ-1990), Arts Educational Schools London (Δραματική Σχολή-1991) και Royal Central School of Speech & Drama (Παιδαγωγικό Τμήμα-1991).

Ομιλητής-Εκπαιδευτής σε σεμινάρια επιμόρφωσης που δι’οργά­­­­­νωσαν το Μega Channel (1992), η Ελληνική Εταιρεία Διοί­­­κησης Επιχειρήσεων (1994), το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πα­νε­­πιστημίου Αθηνών για τους Καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΚ Κηφισιάς-Πειραιά, 1995-1996), Αθήνα (2005), το Εθνικό Θέατρο (Πειραματική Σκηνή-1997) και η ΣΤΑ.ΣΥ (Σταθερές Συ'γκοινωνίες Α.Ε.-2019).

Δι’ετέλεσε για αρκετά χρόνια, έως την παύση της λειτουργίας του, υπεύθυνος του Τμήματος Λογοθεραπείας στον Οργανισμό Προστασίας και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανά'γκες (ΟΠΕΠΕΑ, 1991-1998).

Προσκεκλημένος κατά καιρούς σε ραδι’οφωνικές και τηλεοπτικές εκπο'μπές (Mega Channel, EΡΑ, Flash 9.61), με συνε'ντεύ­ξεις-άρθρα σε εφημερίδες (Έθνος, Ελεύθερος Τύπος) και επιστημονικές δημοσιεύσεις  για την Προφορά  της Κοινής Νεοελληνικής Γλώσσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, instagram) και στo ιστολόγιο που δημιούργησε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχει συ'γγράψει δύο έργα για το παραπάνω θέμα.

Εισηγητής του Τονικού Συστήματος© στο γραπτό λόγο (επιπλέον χρή­ση του ίδιου του  τόνου και της αποστρόφου για την ορθή προφορά της κοινής μας γλώσσας), καθώς και του Τονικού Αλφαβήτου© (αλλιώς Αλφάβητο Προφοράς).

Συ'γκαταλέγεται στους πρώτους δασκάλους με τεχνική και επιστημονική γνώση που έχουν ε'ντρυφήσει στην Ορθοφωνία (προγενέστερα υπήρξαν οι σπουδαίοι Δημήτρης Ρο'ντήρης και Σωκράτης Καραντινός) και είναι ίσως ο πρώτος και από τους ελάχιστους απόλυτα καταρτισμένους και ειδικευμένους στη σύγχρονη εποχή.

To έργο του «H Προφορά της Κοινής Νεοελληνικής Γλώσσας» (Α’ Έκδοση-1997) αποτελεί την πρώτη επισταμένη μελέτη στους κανόνες προφοράς της Κοινής Νεοελληνικής και την εξάσκησή τους, ενώ το «Λεξικό Προφοράς της Κοινής Νεοελληνικής Γλώσσας» (Α’ Έκδοση-2006) είναι το πρώτο ακραιφνές στο είδος του που καταπιάστηκε με τη φθο'γγο­λο­γική απόδοση των λέξεων της γλώσσας μας, όπως και ενός ιδι’αίτερα μεγάλου σώματος δανείων-α'ντιδανείων που χρησιμοποιούμε στον καθημερινό μας λόγο.

Tα συ'γγράμματά του διδάσκο'νται εδώ και πολύν καιρό στο Τμήμα Γλωσσών και Πολιτισμών της Δυτικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου PYATIGORSK STATE (Ρωσία).

Προσκεκλημένος Ειδικός Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Πρό­γραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, 2017), ιδι’ωτεύει και διδάσκει το μάθημα της Αγωγής του Προφορικού Λόγου και της Φωνής (Ορθοφωνία) και τις μεθόδους του, στην Ανώτερη Σχολή Υποκριτικής Τέχνης Βεάκη (από το 1992 έως και σήμερα).

Δείτε τις καταχωρήσεις του συγγραφέα

Εμφάνιση 1 έως 2 (από 2 προϊόντα) Αποτελέσματα:  1 

(c) λεξίτυπον | Εμμ. Μπενάκη 36 - Αθήνα. Τηλ.: 210 3832117 & 210 3845128

Yλοποίηση: Hyper Center -