Ζαμπαθά Παγουλάτου Φαίδρα

Ζαμπαθά Παγουλάτου Φαίδρα

Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου γεν­νήθηκε στην Αθήνα, κόρη του λογοτέ­χνη Κούλη Ζαμπαθά. 
Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική λο­γο­­τε­χνία. Ξεκίνησε στα Γράμματα τη δε­καετία του '60.
Το πρώτο της ποιητικό βιβλίο κυκλο­φόρησε στα 1962, με τίτλο «Στα­­γόνες από φως». Από τότε ακο­λούθησαν τρία δοκίμια, δυο πε­ζά, και δεκα­οκτώ ποιητικές συλλογές καθώς και μετα­φράσεις, όπως των: «Ντιντερό, Χομπσμπά­ουντ, Ζάλλερ, Λεο­πάρντι. Επίσης Γάλλων ποιη­τών.
Η θεματική της κινείται μέσα στο κοι­νωνικοπολιτικό πλαίσιο ενάντια στον πόλεμο, τη βία, την αδικία, και υπο­γραμμίζονται η αγάπη και ο έρωτας. Η συγγραφέας πιστεύει ότι το ερωτικό στοιχείο είναι πηγή δη­μι­ουργίας στο κέντρο της ζωής, αλλά και του θανά­του. Είναι λυρική, ευαί­σθητη, μ' ένα λόγο άμεσο και αφαι­ρετικό. Συνερ­γάστηκε για χρόνια με τον Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο.
Το 1964 γίνεται μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας εκλέ­­γεται Γενική Γραμματέας ανελ­λι­πώς μετά την μεταπολίτευση ώς το 1982 όπου αποσύρεται.
Αγωνίστηκε στον συνδικαλιστικό τομέα για τα αιτήματα του κλάδου των Λογοτεχνών. Παράλληλα, μέσα από φιλειρηνικές οργανώσεις μη κυβερνη­τικές, συμμετείχε ενεργά στα κοινά. 

Την ίδια εποχή γίνεται μέλος του Δ.Σ. της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμ­­­μάτων του ΥΠΠΟ.
Έδωσε πολλές διαλέξεις για την Ει­ρή­νη και ενάντια στα πυρηνικά, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Πήρε μέρος σε Λογοτεχνικά Συνέδρια όπως στο Βερολίνο και τη Φλωρεντία. Έδωσε δια­λέξεις σε όλη την Ελλάδα σε Δήμους και Σχολεία για τη Λογοτεχνία και το Βι­βλίο και παρουσίασε τα έργα πολ­λών Λογοτεχνών, όπως π.χ. στο Υπ. Εμπο­ρικής Ναυτιλίας για τον Νίκο Καβ­­βα­δία, στο Συμβούλιο Επικρα­τεί­ας για τον Μίχο Κάρη, υπάλληλο του Συμ­­βου­λίου, για τον Γιάννη Ρίτσο στους Δήμους Ρόδου, Κορινθίας, Σά­μου, Αγ. Αναργύρων, Νικαίας, Καισα­ριανής.
Το 1984 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης από τον Δήμο Αθηναίων για τη συμμετοχή της και το έργο της στον εορτασμό για τα 150 χρόνια της Αθή­νας επί Δημαρχίας Δ. Μπέη.
Επίσης, της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το 7° Συμπόσιο της Αθή­νας για την «Ποίηση και Δοκίμιο» το 2003. Το 2009, για το σύνολο του έργου της και τη συνδικαλιστική της δράση ως Γεν. Γραμ. της Ε.Ε.Λ. επί 10 χρόνια, της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Λ.
Έχει ανθολογηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Μεξικάνικα και Ρώσικα. 

Δείτε τις καταχωρήσεις του συγγραφέα

Εμφάνιση 1 έως 1 (από 1 προϊόντα) Αποτελέσματα:  1 

(c) λεξίτυπον | Εμμ. Μπενάκη 36 - Αθήνα. Τηλ.: 210 3832117 & 210 3845128

Yλοποίηση: Hyper Center -