
Ζαμπαθά Παγουλάτου Φαίδρα
Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη του λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθά.
Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική λογοτεχνία. Ξεκίνησε στα Γράμματα τη δεκαετία του '60.
Το πρώτο της ποιητικό βιβλίο κυκλοφόρησε στα 1962, με τίτλο «Σταγόνες από φως». Από τότε ακολούθησαν τρία δοκίμια, δυο πεζά, και δεκαοκτώ ποιητικές συλλογές καθώς και μεταφράσεις, όπως των: «Ντιντερό, Χομπσμπάουντ, Ζάλλερ, Λεοπάρντι. Επίσης Γάλλων ποιητών.
Η θεματική της κινείται μέσα στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ενάντια στον πόλεμο, τη βία, την αδικία, και υπογραμμίζονται η αγάπη και ο έρωτας. Η συγγραφέας πιστεύει ότι το ερωτικό στοιχείο είναι πηγή δημιουργίας στο κέντρο της ζωής, αλλά και του θανάτου. Είναι λυρική, ευαίσθητη, μ' ένα λόγο άμεσο και αφαιρετικό. Συνεργάστηκε για χρόνια με τον Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο.
Το 1964 γίνεται μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας εκλέγεται Γενική Γραμματέας ανελλιπώς μετά την μεταπολίτευση ώς το 1982 όπου αποσύρεται.
Αγωνίστηκε στον συνδικαλιστικό τομέα για τα αιτήματα του κλάδου των Λογοτεχνών. Παράλληλα, μέσα από φιλειρηνικές οργανώσεις μη κυβερνητικές, συμμετείχε ενεργά στα κοινά.
Την ίδια εποχή γίνεται μέλος του Δ.Σ. της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του ΥΠΠΟ.
Έδωσε πολλές διαλέξεις για την Ειρήνη και ενάντια στα πυρηνικά, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Πήρε μέρος σε Λογοτεχνικά Συνέδρια όπως στο Βερολίνο και τη Φλωρεντία. Έδωσε διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα σε Δήμους και Σχολεία για τη Λογοτεχνία και το Βιβλίο και παρουσίασε τα έργα πολλών Λογοτεχνών, όπως π.χ. στο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας για τον Νίκο Καββαδία, στο Συμβούλιο Επικρατείας για τον Μίχο Κάρη, υπάλληλο του Συμβουλίου, για τον Γιάννη Ρίτσο στους Δήμους Ρόδου, Κορινθίας, Σάμου, Αγ. Αναργύρων, Νικαίας, Καισαριανής.
Το 1984 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης από τον Δήμο Αθηναίων για τη συμμετοχή της και το έργο της στον εορτασμό για τα 150 χρόνια της Αθήνας επί Δημαρχίας Δ. Μπέη.
Επίσης, της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το 7° Συμπόσιο της Αθήνας για την «Ποίηση και Δοκίμιο» το 2003. Το 2009, για το σύνολο του έργου της και τη συνδικαλιστική της δράση ως Γεν. Γραμ. της Ε.Ε.Λ. επί 10 χρόνια, της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Λ.
Έχει ανθολογηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Μεξικάνικα και Ρώσικα.