Παπαστεριόπουλος Ηλίας

Παπαστεριόπουλος Ηλίας

Ηλίας Παπαστεργιόπουλος 1916-1985,
Δικηγόρος, ιστορικός, λογοτέχνης

 

     "Ένας έντιμος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, προοδευτικός πατριώτης και στρατευμένος πολιτικά, με αγώνες για πάνω από 40 χρόνια. Έφεδρος ανθυπολοχαγός του στρατού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Αξιωματικός στη συνέχεια, στο 12ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ Πελοποννήσου.

     Κυνηγημένος από τον κατακτητή με καταδίκη σε θάνατο, γλύτωσε πολλές φορές από του χάρου τα δόντια.
     Η πατρίδα ανταμείβει την πατριωτική του δράση… Από το 1947 εκτοπίσεις σε Μακρονήσι, Ικαρία, Αη-Στράτη κλπ. Με μικρά διαστήματα άδειας από τις φυλακές, ασχολείται με θάρρος, με το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα.

     Γραμματέας της ΕΔΑ Αχαΐας και υποψήφιος με το ΠΑΜΕ το 1956. Ασχολείται με τα κοινά, όσο του επιτρέπουν οι δυνάστες του.
Το 1959 σταματάνε προσωρινά τις εκτοπίσεις. Αλλά και πάλι η Ασφάλεια του επιβάλλει κατ’ οίκον περιορισμό.
Μετά το 1961 σταματάει και αυτό το αίσχος. Λίγα χρόνια ζει σε καθεστώς σχετικής ελευθερίας. Θερμός Δημοκράτης και Πατριώτης, πάντα ασχολείται με τα κοινά είτε ως δικηγόρος, είτε ως μέλος του ΚΚΕ.
     Στη δικτατορία το 1967, τον ψάχνει πάλι η Ασφάλεια. Ξεφεύγει για μερικούς μήνες και κρύβεται. Σύντομα τον βρίσκει η Ασφάλεια το 1968 και ... φιλοξενείται στα κολαστήρια της οδού Μπουμπουλίνας. Νέες στερήσεις και βασανιστήρια και εκεί. Με βασανιστήρια και ψυχολογικό πόλεμο, τον πιέζουν και πάλι να σκύψει το κεφάλι και να αποκηρύξει τις ιδέες του.
     Μετά από μερικούς μήνες, και αφού η χούντα ισχυροποίησε τη θέση της, απελευθερώνεται ο Ηλίας. Από το 1974 συνεχίζει το πλούσιο συγγραφικό του έργο που είχε διακόψει στη δικτατορία. Εκδίδει σε 6 τόμους την ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Πελοπόννησο, με τίτλο «Ο Μωρηάς στα Όπλα». Άλλα βιβλία του είναι: «Η Δίκη του Καραϊσκάκη» (ιστορικό), «Κωστής Παλαμάς, ένας Επαναστάτης στον καιρό του» (λογοτεχνικό), «Τραγωδία στα Καλάβρυτα» (η Καταστροφή της πόλης από τους γερμανούς), «Η νομική φύση και το δίκαιο της Εθνικής Αντίστασης» και άλλα.
     Στα 1979 η πολιτεία θυμάται (με κάποια καθυστέρηση) την πατριωτική του θητεία. Του απονέμει το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας για την αυτοθυσία του στον πόλεμο του 1939-1940. Κρύβανε το δίπλωμα από το 1947 (τότε είχε εκδοθεί!).
Ο Ηλίας Παπαστεργιόπουλος ποτέ δεν αποζητούσε δόξα και αναγνώριση. Εργάζεται ως δικηγόρος, ασχολείται με τα κοινά, γράφει συνέχεια. Μαζεύει υλικό για τον 7ο τόμο του «Μωρηά στα Όπλα». Παραμένει πάντα στρατευμένος στο λαϊκό κίνημα, αρθρογραφεί τακτικά, είναι ενεργό μέλος του κινήματος Ειρήνης και δικηγόρος εργατικών Σωματείων. Δεν τον αφήνει η επάρατος νόσος να συνεχίσει. Στο κρεβάτι του πόνου γράφει ένα μικρό θεατρικό βιβλίο βασισμένο σε ένα θεατρικό έργο που έπαιζε η ΕΠΟΝ στο βουνό, με τίτλο «Ο δάκτυλος». Δεν είδε ποτέ τυπωμένο το τελευταίο του βιβλίο.
Μόλις το 1986 φτάνει στα χέρια της οικογενείας του το δίπλωμα αναγνώρισης της Αντιστασιακής του ιδιότητας. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του."

                                             Βασίλης Παπαστεργιόπουλος

Δείτε τις καταχωρήσεις του συγγραφέα

Εμφάνιση 1 έως 1 (από 1 προϊόντα) Αποτελέσματα:  1 

(c) λεξίτυπον | Εμμ. Μπενάκη 36 - Αθήνα. Τηλ.: 210 3832117 & 210 3845128

Yλοποίηση: Hyper Center -