Γαλάρης Σπύρος

Γαλάρης Σπύρος

     Ο Σπύρος Αργ. Γαλάρης γεννήθηκε στον Μεσαγρό της Αίγινας, όπου σήμερα διαμένει. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με την εμπορία υφασμάτων και γυναικείων ενδυμασιών στον Πειραιά. Υπήρξε συνδικαλιστής επί 40 και πλέον χρόνια του επιχειρηματικού του χώρου του Πειραιά, αναπτύσσοντας πλούσια και γόνιμη δραστηριότητα ως: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Αριστίνδην Σύμβουλος ΕΒΕΠ, Μέλος Διαιτητικού Διοικητικού Πρωτοδικείου, Μέλος Δ.Σ. Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά, Διοικητικός Επίτροπος ΙΚΑ Πειραιά, Αντιπρόεδρος Κοινότητας Μεσαγρού Αίγινας, Διαμερισματικός Δημοτικός Σύμβουλος Μεσαγρού κ.ά.
     Παράλληλα και σε όλη την πορεία της ζωής του, επιδόθηκε με ιδιαίτερο ζήλο, στη συλλογή και μελέτη της Αιγινήτικης Λαογραφίας, για την οποία συνέγραψε και δημοσίευσε ενδιαφέροντα άρθρα και ποιήματα. Ασχολήθηκε όμως με τη γλυπτική τέχνη επάνω σε πέτρες και με το ζωγραφικό σχέδιο, έγραψε πολλά ποιήματα για την Αίγινα και τον κόσμο της και μελέτησε τη λαϊκή σκέψη και τη θυμοσοφική του διάθεση.
     Στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αίγινας έγινε γνωστός, για τα ξεχωριστής χάρης και τεχνοτροπίας γλυπτά του, τα πολυάριθμα λαογραφικά του κείμενα και τα ποιήματά του.Γλυπτά του Σπύρου Αργ. Γαλάρη, που απεικονίζουν ιστορικές, πνευματικές και εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως: Ι. Καποδίστριας, Αδ. Κοραής, Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός, Τριήρης Αιγινητών Σαλαμινομάχων, Αίγινα: Ιανουάριος 1828, Χάρτης της Αίγινας, Άγιος Διονύσιος, Σταυρός Παλιαχώρας, Παναγία η Χρυσολεόντισσα, Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη κ.ά. Τα περισσότερα από τα έργα αυτά κοσμούν εκκλησίες, σχολεία, δημόσια και δημοτικά καταστήματα, αλλά και ιδιωτικές κατοικίες και συλλογές. Ως γλύπτης έχει λάβει μέρος με γλυπτά του σε ομαδικές εκθέσεις και σε δημόσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Αίγινας. Συγχρόνως αναπτύσσει πλούσια λαογραφική δραστηριότητα, δίνοντας ομιλίες σχετικές με τα ήθη και έθιμα του νησιού, στις οποίες συναρμόζει τη λαογραφία, με την ιστορία και την αιγινήτικη κοινωνική ζωή. Πλούσιο εξάλλου είναι το ανέκδοτο μέχρι σήμερα ποιητικό έργο του Σπύρου Αργ. Γαλάρη, με λυρικό, κοινωνικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Έχει έτοιμο προς έκδοση τόμο με λαογραφικά Μεσαγρού και Αίγινας.
Έργα: «Τραγουδώντας το νησί μου», Ποίηση 2012.

Δείτε τις καταχωρήσεις του συγγραφέα

Εμφάνιση 1 έως 1 (από 1 προϊόντα) Αποτελέσματα:  1 

(c) λεξίτυπον | Εμμ. Μπενάκη 36 - Αθήνα. Τηλ.: 210 3832117 & 210 3845128

Yλοποίηση: Hyper Center -