Μουσαίου Μπουγιούκου Καλλιόπη

Μουσαίου Μπουγιούκου Καλλιόπη

Γνωστή στους επιστημονικούς λαογραφικούς κύκλους για την υποδειγματική της λαογραφική εργασία, η Καλλιόπη Β. Μουσαίου γεννήθηκε στη Μάκρη της Μικράς Ασίας (Λυκία) το 1904. Πατέρας της ο Βασίλειος Μ. Μουσαίος, γιατρός που διέπρεψε στη διαγνωστική και θεραπευτική της ελονοσίας και παππούς της ο Μιχαήλ Μουσαίος δάσκαλος και λόγιος πνευματικός ηγέτης της Λυκίας.

Απόφοιτος της εμπορικής σχολής του Παρθεναγωγείου Σμύρνης, εγκαταστάθηκε με τους γονείς της στην Αθήνα το 1920. Φύση ανεξάρτητη, εργατική και φιλοπρόοδη, θέλησε να εργασθεί αμέσως και προσλήφθηκε  στη μοναδική τότε μεγάλη κινηματογραφική επιχείρηση Σινέ – Οριάν και έγινε γρήγορα ο κεντρικός της Ταμίας. Αργότερα είχε την ίδια εμπιστευτική θέση στην Ελληνική Κινηματογραφική Ένωση, διάδοχο της Σινέ – Οριάν. Το 1937 παντρεύτηκε τον γιατρό Βασίλειο Μπουγιούκο. Από μικρή έδειχνε ιδιαίτερη στοργή και ενδιαφέρον για τα λαογραφικά χειρόγραφα του παππού της. Η γνωριμία της με τη Μέλπω Μερλιέ, την εμπνευσμένη ιδρύτρια του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, αναθέρμανε το ενδιαφέρον της για τη Λαογραφία. Όταν έχασε τον άνδρα της το 1948 προσελήφθη στο Γαλλικό Ινστιτούτο που διηύθυνε ο μεγάλος φιλέλληνας  Οκτάβ Μερλιέ.

Τότε αποφάσισε να συνεχίσει το ημιτελές έργο του παππού της Μιχαήλ Μουσαίου. Με ακάματη δραστηριότητα και επιμονή διέτρεχε τους συνοικισμούς όπου είχαν εγκατασταθεί οικογένειες Μακρηνών και Λιβισιανών της Μικράς Ασίας, επισημαίνοντας εκείνους ή εκείνες που διατήρησαν αδιάβρωτο το Λιβισιανό ιδίωμα και ανάλλαγη τη νοοτροπία, μα και τα ήθη και τα έθιμα της μακρινής τους πατρίδας. Με την ενθάρρυνση της Μέλπως Μερλιέ και την καθοδήγηση του διακεκριμένου καθηγητή της Λαογραφίας Δημήτρη Πετρόπουλου συγκέντρωσε και κατέταξε ένα πλούσιο λαογραφικό υλικό.

Το 1961  παρουσίασε το πρώτο της έργο «Παροιμίες του Λιβισιού και  της Μάκρης» με εισαγωγή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Πετρόπουλου, στις εκδόσεις του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.  Το βιβλίο περιλαμβάνει 1.510 παροιμίες με πλήρη  κατάταξη στα οικεία λήμματα, εξακρίβωση της ερμηνείας τους και  έλεγχο του ιδιώματος, παράλληλα προχώρησε σε καταγραφή και σύγκριση όμοιων ή αντίστοιχων μεσαιωνικών και αρχαίων Ελληνικών παροιμιών.


Άλλες λαογραφικές μελέτες της Καλλιόπης Μουσαίου είναι:

Η Θανή και ο Θρήνος στο Λιβίσι και τη Μάκρη της Λυκίας (1965)

  • Εγκυμοσύνη – Γέννηση – Βρέφος (1970)
  • Ταξίδι στην Καππαδοκία 1959 ταξιδιωτικό χρονικό (1982) .

 

Το 1976 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Παραμύθια του Λιβισιού και της Μάκρης» που περιλαμβάνει 43 παραμύθια σ το ιδίωμα του Λιβισιού και πιστή, μέσα στο πνεύμα του ιδιώματος, μετάφραση.   Το 1996 τα «Παραμύθια του Λιβισιού και της Μάκρης», με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου,  μεταφράστηκαν στα γαλλικά από τη Λευκή Μολφέση και κυκλοφόρησαν στη Γαλλία, Ελβετία, Καναδά και Λουξεμβούργο από τις εκδόσεις Babel με τον Τίτλο “ContesdAsieMineure” 

 

Για το συγγραφικό της έργο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1976.

 

Η Καλλιόπη  Μουσαίου πέθανε το 1982, ευτυχισμένη γιατί κατόρθωσε να ολοκληρώσει  το σημαντικό της έργο  και να εκπληρώσει το όνειρο της να συνεχίσει το έργο του παππού και του πατέρα της, αφήνοντας πίσω της ζωντανή την παράδοση της πατρίδας της για τις γενιές που θα έρθουν και θα θελήσουν να σκύψουν στις ρίζες τους . 

Δείτε τις καταχωρήσεις του συγγραφέα

Εμφάνιση 1 έως 1 (από 1 προϊόντα) Αποτελέσματα:  1 

(c) λεξίτυπον | Εμμ. Μπενάκη 36 - Αθήνα. Τηλ.: 210 3832117 & 210 3845128

Yλοποίηση: Hyper Center -