
Σταθέα Μαρία
Η Μαρία Σταθέα του Παρασκευά και της Αθηνάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας με πατρογονική καταγωγή από την Μεσσηνιακή Μάνη. Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (βαθμός πτυχίου «Λίαν Καλώς»). Έχει εργασθεί σε σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης ως καθηγήτρια Φιλολογίας και για τρία ακαδημαϊκά έτη υπηρέτησε με απόσπαση στο Τμήμα Φιλολογίας στην Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου δίδαξε και την Ελληνική Γλώσσα σε ομογενείς του εξωτερικού.
Γνωρίζει Αγγλικά (Lower Cambridge), έχει Επιμόρφωση και Πιστοποίηση Α΄ και Β΄ επιπέδου στους Η/Υ, έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και συνέδρια Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Τέχνης και Πολιτισμού, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Λαογραφίας και σε σεμινάρια σχετικά με Βιβλιοθήκες. Έχει κάνει εισηγήσεις για περιβαλλοντικά, λαογραφικά και πολιτιστικά θέματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία) καθώς και στη Σουηδία με ατομική υποτροφία του Ι.Κ.Υ.
Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά (Ελευθερία, Θάρρος, Σημαία, Μεσσηνιακός Λόγος, Έκφραση, Ιθώμη, Περιοδικό του Οικουμενικού Ελληνισμού, Ήριννα, Μεσσηνιακό Ημερολόγιο, Αθηναϊκό Ημερολόγιο, Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους, Νέα Αριάδνη), ενώ έργα της έχουν συμπεριληφθεί στην έκδοση των 5 τόμων των «Μεσσηνιακών Δημιουργιών» της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, στις 2 Ανθολογίες της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, στον τόμο για τους νεοέλληνες ποιητές του Τμήματος Λόγου και Τέχνης της Ουνέσκο (2015) και έχει εργοβιογραφηθεί στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Χάρη Πάτση.
Είναι μέλος και Ειδική Γραμματέας στο Δ.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων (Ε.Μ.Σ.), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ.), της Ένωσης Γυναικών Μάνης και του Συλλόγου Μανιατών, της Διεθνούς Ένωσης Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και της Ένωσης Φίλων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υποψήφια διδάκτωρ Παν/μίου Πελοποννήσου. Είναι έγγαμος και μητέρα ενός παιδιού.
Συγγραφικό έργο της:
1) Το άταχτο αστεράκι (παραμύθι), 2) Από την αύρα των Πρεσπών και του Νυμφαίου (ταξιδιωτικό - περιβαλλοντικό), 3) Ημερολόγιον της ζωής τού Στράτη Κισόγλου (βιογραφικό - ιστορικό), 4) Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Χθες, Σήμερα, Αύριο (περιβαλλοντικό), 5) Για όλα τα παιδιά (ποιήματα για παιδιά), 6) Μικρός Λαογραφικός Περίπατος (Ελληνικά και ξένα λαογραφικά), 7) Έθιμα και Παραδόσεις του Έτους μέσα από τα λόγια της Μητέρας μου (λαογραφικό).